top of page
Képernyőfotó 2021-02-07 - 7.38.19.png
VERSENYZŐI KATEGÓRIÁK BASIC – AGE GROUP - ELIT 2021
HOCRA_logo.png

VERSENYZŐI KATEGÓRIÁK: BASIC – AGE GROUP - ELIT 2021

Minden versenyző, a 2021-es évre vonatkozó OCR-kártya kiváltásakor be kell, hogy jelölje az általa preferált versenyzői kategóriát és csatolnia kell a sportovosi engedélyt. Kategória-váltás évközben kizárólag Basic-ről Age Group-ra történő váltás esetén lehetséges. Minden versenyző egy versenyen csak egy futamban indulhat (egy kategóriában), nincs többszörös futási lehetőség, kivételt képez ez alól a váltó és csapatverseny (ezek értelemszerűen nem számítanak bele az egyéni pontszerzésbe).

 

BASIC

Kezdő versenyzők, akik szeretnék kipróbálni az OCR futamokat és akadályokat, de tennék ezt kedvtelésből, tét nélkül, adott esetben büntető feladatok nélkül. A futamok során bármennyi akadály hibázható. Bárki választhatja ezt a kategóriát, nem kötelező hozzá OCR kártya (a pandémia okozta korlátozó intézkedések megszüntetése után!) Az a Basic verenyző azonban, aki rendelkezik OCR- kártyával (és ezáltal versenyengedéllyel és sportorvosi igazolással), év közben – a verseny előtt a Szövetség által meghatározott határidőben – bármikor átigazolhat Age Group kategóriába. Továbbá, OCR kártyával (azaz versenyengdéllyel és sportorvosi igazolással rendelkező) Basic versenyző a pandémia következtében fennálló korlátozó intézkedések alatt is versenysportolónak minősül.

Az OCR versenyeken ez a kategória a Basic (open, nyílt, élmény) futamban történő indulást jelenti

.

AGE GROUP (AG)

Középhaladó versenyzők, akik szeretnék korosztályosan megmérettetni magukat az OCR futamokon. OCR-kártyával rendelkező versenyzők, akik pontszerzésért kupafutamokon és országos bajnoki futamokon indulnak.

Szabályrendszer: Az Age Group versenyző 3 karszalagot kap induláskor. OCR típusú akadályokat a versenyző háromszor próbálhatja, nem teljesítés esetén egy karszalagja levágásra kerül. Ügyességi típusú feladatoknál (például célbadobás, egyensúly, stb.) nem teljesítés esetén a versenyző időbüntetést kap vagy büntetőkört kell teljesítenie. Annak a megítélése, hogy egy adott versenyen melyik az OCR típusú akadály, és melyik ügyességi típusú feladat, a Szövetség Szakmai Bizottságának a hatásköre. Az értékelés szempontjai: elsősorban a megmaradt karszalag-szám, másodsorban pedig az idő.

ELIT

Kiemelt versenyzők, akik szeretnék az OCR sport legkiválóbbjai között megmérettetni magukat. Azok választhatják ezt a kategóriát, akik 2020-ben már rendelkeztek OCR kártyával, a saját egyesületük vezetőjével történő megbeszélés alapján. Elit kategóriás versenyzők az akadályokon időlimit nélkül, bármennyit próbálkozhatnak, hibázás esetén viszont elveszítik karszalagjukat. Karszalag elvesztése esetén az Elit versenyzők nincsenek értékelve.

 

Age Group kategóriában 2 féle versenyzői típus lesz (a pandémia miatti korlátozások feloldása után):

(1) OCR-kártyával rendelkezőversenyzők, akik pontszerzésért kupafutamokon és országosbajnoki futamokon indulnak,

(2) olyan OCR-kártya nélküli versenyzők, akik adott esetben rendelkeznek terepakadályfutó tapasztalattal (például Spartan Age Group), bátrak és keményebb szabályrendszernek megfelelve szeretnék kipróbálni a tudásukat.

Az értékelés az adott versenyen egy rendszerben lesz, korcsoportonként az első 3 befutó állhat fel a dobogóra, viszont kupafutam pontot csak az OCR kártyával rendelkező versenyző kaphat, mégpedig az összesített korcsoportonkénti elért eredménye alapján (példa: ha az első 3 győztes nem OCR kártyás, a 4. befutó igen akkor a 4. helynek megfelelő pontot fogja kapni és így tovább az első 10 helyezésig). Ha az adott versenyszervező (kupafutamon) nem indít külön futamot az AGE GROUP versenyzőknek, akkor a szervező meg fogja különböztetni őket pl: (karszalag, más színű rajtszám stb alapján a BASIC versenyzőktől.

Országos bajnokságon külön futamban indulnak az ELIT-, az Age Group és a BASIC versenyzők. Kupafutamon nem lesz külön ELIT futam ezért az OCR ELIT kártyával rendelkező versenyzők is az Age

Group futamba tudnak regisztrálni.

Az évvégi pontgyűjtésben külön lesznek értékelve az OCR kártyával rendelkező ELIT- és AG versenyzők, minden pontszám bele lesz számítva, amit évközben az OB- ill. a Kupafutamokon megszereztek.

Új belépő OCR kártyás versenyzők részére az OB és KF futamok nevezési határideje (versenyengedélykérő lap leadása a verseny napjára érvényes sportorvosi igazolással együtt) az adott versenyre történő online nevezés lezárásának a vége, de minimum a verseny napját megelőző egy hét!

  

 

KUPASOROZAT 2021

A versenyzők a 2021-as naptári évben a magyar versenyszervezők által megrendezett és a Szövetség által a magyar OCR bajnoki sorozatban elismert versenyeken (Országos Bajnoki Futamok - OB és Kupafutamok - KF), pontokat gyűjthetnek az alábbiakban meghatározott módon (Kupasorozat). Az év utolsó versenye a Kupadöntő is egyben.

A Kupasorozatban való részvétel feltétele az érvényes HOCRA tagság, amit a Szövetség tagegyesületeinél lehet megigényelni (OCR-kártya). A Kupasorozat versenyeire minden esetben külön – külön kell nevezni, az adott verseny kiírásainak megfelelően.

A Kupasorozatban a következő kategóriákban indulhatnak a versenyzők: AGE GROUP vagy ELIT kategória:

ELIT versenyzők az országos bajnoki futamokon (OB) ELIT kategóriában tudnak helyezésüknek megfelelő pontot szerezni. Amennyiben ELIT versenyző kupafutamon (KF) AGE GROUP kategóriában indul, úgy ott az AGE GROUP kategória helyezésének megfelelő pontszámot szerzi meg. A pontgyűjtés során a versenyző az ELIT kategóriában kerül értékelésre, de az ELIT- ként (OB) és az AGE GROUP-osként (KF) szerzett pontjai az év során összeadódnak.

AGE GROUP versenyzők mind az országos bajnoki futamokon (OB), mind pedig a kupafutamokon (KF) az AGE GROUP kategória helyezésének megfelelő pontszámot szerzik meg. A Kupasorozat futamain pontot csak az OCR-kártyával rendelkező versenyzők kapnak, helyezésüknek megfelelően. Így előfordulhat, hogy bizonyos pontszámok nem kerülnek kiosztásra, amennyiben nem OCR-kártyás versenyző is pontszerző pozícióba kerül.

Az éves pontgyűjtés eredményeképpen a legtöbb pontot szerző (legaktívabb) alábbi versenyzők részesülnek a Szövetség különdíjában (OCR Hungary Kupa – a 2021-Es év legaktívabb OCR versenyzője):

  • legtöbb pontot szerzett ELIT férfi és ELIT nő,

  • legtöbb pontot szerzett AGE GROUP férfi és AGE GROUP nő, minden AGE GROUP korosztályos kategóriában.

    Országos bajnoki címet az egyes országos bajnoki futamokon (OB) lehet szerezni, ELIT kategóriában. AGE GROUP kategóriában a Szövetség nem hirdet országos bajnokot.

 

AGE GROUP korosztályok, női, férfi (12 korosztályos kategória):

Kupasorozat ponttáblázat


A Kupasorozatban az 1-10. helyezett ELIT férfi és ELIT nő, és minden korosztályos kategóriában az 1- 10. helyezett AGE GROUP férfi és AGE GROUP nő kap pontot az alábbiak szerint.

                                                                                             

Kupasorozat versenynaptára 2021

A Kupasorozat versenynaptárát a Szövetség lehetőségeihez képest – a pandémiás helyzet alakulásának fényében – azonnal kommunikálni fogja!

Képernyőfotó 2021-02-07 - 7.59.54.png
Képernyőfotó 2021-02-07 - 8.02.30.png
bottom of page